Handgjort papper och fria stygn

Kursen på Billströmska folkhögskolan på Tjörn om handgjort papper har varit fantastiskt inspirerande och inte minst intensiv.
Vi arbetade i fyra olika naturfibrer - bomull med eller utan stärkelse och med eller utan lininblandning, rent lin som blev hur tunnt papper som helst, kozzo från mullbärsträdets innerbark samt abacca från en till bananplantan besläktad fiber.
 
Vi fick lära oss hur man gör pappersmassan av de olika fibrerna fr köpt massaark. Men man kan återvinna och riva ner vävda fibrer som te.x. gamla bomullslakan eller linhanddukar i en s.k. holländer.
 
När massan väl är klar använder man en ram med nät samt en guskbräda för att stjälpa av det färdiga pappret på. När det finns en hög med färdiga papper på guskbrädan skall hela högen pressas och sedan torkas varje ark för sig innan de petas loss från bärtyget.
 
Nu har även jag insikt i hur man kan förena papper och broderi.
Att maten på skolan var fantastisk och riklig samt att rummen var jättefräscha gjorde inte saken sämre.

Fingerborgsmuseet i Bayern/Tyskland

Fingerborgsmuseet har 4.000 olika fingerborgar i sin samling men även en hel del andra spännande gamla syehör som måttband i olika fantasifulla utföranden, nåletuier och saxar.
Fingerborgar fanns i alla material som t.ex. horn från Finland, handmålade i trä från Ryssland, bärnsten, brons från romartiden (se även handaverk.blogg.se) glas, handmålade på porslin och i silver med olika bilder på.
 
En hel disk med olika sorters fingerborgar fanns till salu för den köpsugne. Det intressentaste för oss från Sverige är att de har reklamfingerborgar från 1920 gjorda i aluminium som reklam till Huskvarna. En sådan kunde man köpa för 8 euro. Ytterligare ett fynd är de österrikiska fingerborgarna i mässing som är från 1900, alltså mer än 100 år gamla, för 3 euro styck. En del av dem så små att de bara passar för en babys lillfinger. Jag köpte inte alla utan det finns en hel del kvar i olika storlekar och utföranden.
 
Det finns två små häften om fingerborgar " Thimbles and thimblecases" (Adlibris) och "Fingerhüte" (i museumsbutiken).
 
Museet ligger i Creglingen, nära Nürnberg i norra Bayern, i väldigt vackra omgivningar längs med Romantishe strasse. Rothenburg som är närmaste stad med fantastiska historiska byggnader får absolut inte missas när man ändå är i närheten.
De har en intressant hemsida www.fingerhutmuseum.de
 
 
 

RSS 2.0